10
Fotogalerie

Význam vlajek

Ani v tak přetechnizovaném světě, jakým je formule 1, se stále neobejdeme bez klasických vlajek. Co barva, to jiný význam. Zde je kompletní přehled.

Žlutá vlajka

Upozorňuje na nebezpečí na dráze, jako například vůz stojící na trati. Mávání jednou žlutou vlajkou znamená, že jezdec musí zpomalit. Mávání dvěma žlutými vlajkami současně znamená povinnost jezdce zpomalit a být připraven dokonce zastavit. V obou případech není povoleno předjíždění. Žluté vlajky ve spojení s tabulí s písmeny SC značící safety car na trati. Je zakázáno předjíždění po celé délce okruhu.

1yellow.gif

Zelená vlajka

Je vyvěšena na konci zóny vytyčené žlutými vlajkami. Končí omezení zákazu předjíždění a opatrnosti. Zelenými vlajkami se mává také po restartu za safety carem.

2green.gif

Červená vlajka

Znamená okamžité zastavení závodu, tréninku nebo kvalifikace. Jezdci musí pomalu zajet do boxů, v závodě na startovní rošt.

3red.gif

Modrá vlajka

Přikazuje jezdci pustit před sebe rychlejší vůz.

4blue.gif

Bílá vlajka

Upozorňuje na pomalu se pohybující objekt na trati. Tím může být poškozený vůz, sanitka, odtahové vozidlo, případně člověk nebo zvíře.

5white.gif

Černá vlajka

Doplněná startovním číslem pilota signalizuje jeho diskvalifikaci ze závodu a povinnost zajet do boxů.

6black.gif

Šachovnicová vlajka

Signalizuje konec závodu, kvalifikace nebo tréninku. Všichni piloti se po průjezdu cílem musí vrátit do boxové uličky.

7chequered.gif

Černá a bílá vlajka

Doplněná startovním číslem pilota upozorňuje na nesportovní chování nebo porušení pravidel. Pokud pilot pokračuje v takovém chování, hrozí mu diskvalifikace.

8black_white.gif

Černá vlajka s červeným kruhem

Doplněná startovním číslem signalizuje, že pilot musí ihned zajet do boxů, protože jeho vůz je ve stavu, který ohrožuje průběh závodu a musí si jej nechat opravit. Poté se může do závodu vrátit.

9black_orange.gif

Žlutá vlajka s vertikálními červenými pruhy

Informuje jezdce o kluzkém místě na trati v důsledku deště nebo oleje, případně jsou-li na dráze nečistoty nebo drobné předměty.

10striped.gif
 

Doporučujeme

Články odjinud