Vettela netrápí psychika, ale technika, myslí si Montoya

Vettela netrápí psychika, ale technika, myslí si Montoya

Sebastian Vettel čeká na vítězství od loňské belgické grand prix a v průběžném pořadí letošní sezóny zatím drží až páté místo za oběma jezdci Mercedesu, Verstappenem z Red Bullu a svým týmovým kolegou Leclercem. Podle mnohých stojí za Němcovým trápením psychika, Juan Pablo Montoya ale vidí příčiny i jinde.

 Německý čtyřnásobný mistr světa a současný pilot Ferrari neprožívá optimální sezónu 2019. Vettelovo trápení eskalovalo v Monze, kde Němec po chybě a následné penalizaci obsadil až třinácté místo.

Výkony Sebastiana Vettela z posledních závodů ostře kontrastují s účinkováním Charlese Leclerca, který zvítězil v Belgii i v Itálii.

Podle mnohých trápí Vettela psychika, vítěz sedmi grand prix Juan Pablo Montoya ale vidí možné příčiny Němcova trápení i jinde. Podle Kolumbijce by mohl mít Sebastian Vettel problémy s letošním vozem či s pneumatikami.

„Myslím si, že mu nevyhovuje něco na současném voze či na letošních pneumatikách. Leclerc se musí vypořádávat s tím samým, ale dokáže se lépe adaptovat,“ řekl Montoya pro Autosport.

„Vettel musí přetrpět to, že musí dohánět týmového kolegu, a protože není stejně rychlý, tak dělá chyby.“

„Když nejste spokojeni s vozem a musíte tlačit na pilu, tak dochází k chybám. Nemyslím si, že jde o psychiku. Je to spíš záležitost techniky.“

„Je to o pochopení. Potřebujete mít na své straně někoho, kdo vám pomůže zjistit, v čem je chyba,“ myslí si Montoya, toho času pilot týmu Penske v zámořském šampionátu IMSA WeatherTech Sportscar Championship.

Charles Leclerc podle všeho lépe chápe letošní monopost Ferrari, zatímco ze strany Sebastiana Vettela mnohem častěji zaznívají stížnosti na fungování vozu. Montoya tuto situaci přirovnává ke svému účinkování u McLarenu v letech 2005 a 2006, kdy britský tým nakonec připravil pro Kolumbijce individuální nastavení tlumičů vozu.

Montoya tehdy podle svých slov musel změnit způsob brždění a začít určité situace řešit způsobem, na který nebyl zvyklý. Podle Kolumbijce by i Vettelovi mohly pomoct určité změny na voze.

„Změna jezdeckého stylu je velmi komplikovaná,“ pokračoval Montoya.

„Pokud změníte způsob řízení, tak stále budete moci být rychlí, pravděpodobně však ne natolik, jak jste bývali.“

„Bude se muset (Vettel) adaptovat v určitých oblastech, naučit se být rychlý jiným způsobem však bude velmi obtížné.“

„Je lepší změnit vůz podle vašeho jízdního stylu, než měnit jízdní styl podle vozu.“

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud