Vettel je přesně tím, co Ferrari potřebuje, říká Surtees

Vettel je přesně tím, co Ferrari potřebuje, říká Surtees

Němec má za sebou také nepovedenou sezónu, má proto velkou motivaci dostat se zpátky na vrchol.

Sebastian Vettel by mohl být přesně tím, co Ferrari potřebuje k nalezení ztracené formy a návratu na čelo pole formule 1. Takový je názor mistra světa z roku 1964 Johna Surteese.

Vettel v roce 2014 navázal na čtyři mistrovské tituly v řadě sezónou, ve které nezískal jediné vítězství a byl výkonnostně zastíněn novým týmovým kolegou Danielem Ricciardem.

Němec na konci roku opustil Red Bull a po boku Kimiho Räikkönena nahradí odcházejícího Fernanda Alonsa v barvách nejúspěšnějšího týmu v historii sportu, týmu, který však poprvé od roku 1993 rovněž nevyhrál za celou sezónu jediný závod.

„On se velice zajímá o minulost, auta a motocykly. Je ohromným nadšencem, loni mu ale něco scházelo,“ řekl Surtees, dosud jediný světový šampion na dvou i na čtyřech kolech.

„Nemělo to jiskru. Myslím si ale, že protože je takový nadšenec, tohle je přesně to, co potřebuje. A co Ferrari potřebuje. Proto je to dobrá kombinace.“

Surtees sám svůj titul ve F1 získal v barvách Ferrari v době, kdy jeho politické zázemí procházelo turbulentním obdobím. Stáj z Maranella v roce 2014 vystřídala tři šéfy a na novou éru hybridních šestiválců se nedokázala adaptovat tak dobře jako konkurenční Mercedes.

„Evidentně z nějakého důvodu sešli ze správné cesty,“ pokračoval Surtees. „Myslel jsem si, že snad budou trochu výš. Něco samozřejmě nebylo zrovna správně. Mělo to být lepší... Některá rozhodnutí, která byla učiněna, nebyla správná.

Byl jsem zklamaný, když vyhodili prvního šéfa týmu. Připadalo mi, že pro tým je přínosem,“ řekl Surtees o Stefanu Domenicalim, který byl v dubnu loňského roku nahrazen Markem Mattiaccim.

V současné době už Ferrari šéfuje Maurizio Arrivabene, který je podle Surteese rozhodně lepší volbou.

„Myslím, že je velice moudré, co udělali, když najali tohoto muže. Přichází se zkušenostmi v motorsportu. Zná sport, především ale zná všechny jeho osobnosti. Mattiacci neměl šanci. Myslím, že pro obě strany to bylo nešťastné spojení.“

Doporučujeme

Články odjinud