V příštích týdnech by se měl roztočit přestupový kolotoč

V příštích týdnech by se měl roztočit přestupový kolotoč

U Mercedesu, Ferrari a Red Bullu se jezdecké sestavy měnit nebudou. Zbytek startovního pole se ale může postarat o hodně zajímavé změny.

Seznam jezdců, kteří potenciálně nemusí být příští rok ve formuli 1, je v tuto chvíli značně dlouhý: Valtteri Bottas, Felipe Massa, Jenson Button, Esteban Gutiérrez, Felipe Nasr, Daniil Kvjat, Kevin Magnussen, Jolyon Palmer, Pascal Wehrlein, Esteban Ocon. Na dveře pak klepají Stoffel Vandoorne, Pierre Gasly a možná Lance Stroll.

Zejména okolo Vandoorna panuje velká „nervozita“. Toto Wolff řekl, že pokud mu McLaren nedá sedačku, bude to šílené. Není divu. Vandoorne je považován za velký talent, ale už není nejmladší. Přesně v den, kdy se v Austrálii pojede úvodní podnik nové sezóny, oslaví Vandoorne 25. narozeniny. Srovnejte to s debutem Verstappena. 

Zatím se stále předpokládá, že za McLaren budou v příštím roce jezdit Alonso a Vandoorne. Podle Sky Sports začnou u McLarenu jednání v Monze.

Jenson Button by ale nemusel v F1 skončit, což naznačují i některá jeho vyjádření. Mohl by se vrátit k Williamsu nebo dokonce přejít k Renaultu.

Francouzi nejspíše angažují Ocona, kterého si půjčí od Mercedesu a k němu budou chtít zkušeného jezdce. Na prvním místě pomyslného seznamu je u Renaultu Sergio Pérez. Ten by ovšem raději zůstal u Force Indie. Slovo ale mají v jeho případě také sponzoři. 

Je dosti nepravděpodobné, že by si Williams ponechal současnou jezdeckou sestavu. Valtteri Bottas zřejmě zůstane. Kdo k němu? Spekuluje se jak o Buttonovi, tak o Pérezovi a třeba i Nasrovi.

Otazníky samozřejmě visí také nad týmovým kolegou Romaina Grosjeana u týmu Haas.

Jednodušší je situace u Toro Rosso. Daniil Kvjat vypadá stále jako hlavní volba, ale bude muset najít fragmenty své bývalé formy. Současný výkon Toro Rosso, které má obří handicap v podobě nevyvíjené loňské pohonné jednotky Ferrari, mu k tomu ovšem asi moc nepomůže. Pokud by musel Kvjat odejít, nahradil by ho téměř určitě Pierre Gasly, který dokázal ve Spa vyhrát závod GP2.

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud