Šéfa Toro Rosso překvapilo rozhodnutí Sauberu používat rok staré motory

Šéfa Toro Rosso překvapilo rozhodnutí Sauberu používat rok staré motory

Franz Tost, šéf týmu Toro Rosso, je překvapen rozhodnutím stáje Sauber používat v sezóně 2017 ve formuli 1 rok staré motory Ferrari.

Švýcarský tým bude i příští rok používat letošní motory Ferrari. Aktuální verzi naopak bude mít v roce 2017 další zákaznický tým Ferrari, americký Haas.

Ačkoliv za tímto rozhodnutím může stát také snaha Sauberu o ušetření finančních prostředků před možnou změnou dodavatele pro sezónu 2018, sám tým své rozhodnutí zdůvodňuje tím, že jim známý motor týmu pomůže maximalizovat vývoj svého šasi pro rok 2017.

Ke stejnému kroku se vloni rozhodl Tost s Toro Rosso a rok starým motorem Ferrari poté, co mezi Red Bullem a Renaultem panovaly nejistoty o budoucí spolupráci.

„Neznám všechny důvody a zákulisní informace ohledně toho, proč se Sauber rozhodl zůstat u letošního motoru. Nechtěl bych být v této situaci, protože jet s rok starým motorem je z pohledu výkonnosti velká nevýhoda,“ uvedl Tost.

„Co se pravidel týče, tak si myslím, že by to mělo zůstat otevřené, protože rok starý motor je mnohdy levnější než nejnovější specifikace. Proto by to pravidla měla dovolovat. Z pohledu výkonu je tým přesto znevýhodněn.“

Toro Rosso s rok starými motory Ferrari začalo letošní sezónu dobře, když jeho jezdci dokázali pravidelně bodovat. Jak ale postupně ostatní výrobci stále vylepšovali své pohonné jednotky, začalo se Toro Rosso propadat a v Poháru konstruktérů mu nyní patří sedmé místo.

Foto: Getty Images / David Ramos

Doporučujeme

Články odjinud