Rossi má nabídky z F1 i IndyCar

Rossi má nabídky z F1 i IndyCar

Američan hledá možnosti závodění pro rok 2017.

Rezervní pilot Manoru a letošní vítěz závodu Indianapolis 500 Alexander Rossi vyjednává s týmy z formule 1 a IndyCar o závodní sedačce pro sezónu 2017.

Američan letos závodí v americkém formulovém šampionátu IndyCar, kde podepsal roční smlouvu s týmem Bryan Herta Autosport. Všechny pak překvapil na konci května, když vyhrál 100. ročník slavného závodu 500 mil Indy.

V rozhovoru pro Autosport přiznal, že jedná s Manorem a dalším týmem o návratu do F1, kromě toho má šanci také na pokračování v IndyCar.

„Pro rok 2017 mám možnosti jak v IndyCar, tak ve formuli 1,“ řekl Rossi. „Probíhají rozhovory s Manorem o závodní sedačce, kromě toho mě oslovil ještě jeden tým F1, který je docela zajímavý.“

„Také v IndyCar jsou jisté možnosti, které ale nemohu rozebírat, můžu ale říct, že Andretti a já máme skvělý pracovní vztah.“

Rossi coby rezervní pilot Manoru dostal v Maďarsku příležitost vystřídat do konce sezóny Ria Haryanta, jelikož Indonésan má finanční problémy.

Rossiho prioritou je však pro letošní sezónu série IndyCar, a její poslední tři podniky termínově kolidují se závody formule 1. Rossi proto nabídku Manoru odmítl.

„Můj management a já jsme v neustálém kontaktu s Manorem a víme, že tam mohla být příležitost závodit ve druhé polovině sezóny 2016,“ řekl Rossi.

„Pečlivě jsme to zvážili, ale nakonec jsme kvůli mým povinnostem v IndyCar závodní sedačku odmítli. Mám velký respekt k Manoru za to, že nám dal první právo na sedačku, jak jsme se dohodli. Chápou, že smlouva F1 musí být ta správná pro mou budoucnost a ve své kariéře jsem udělal dobré kroky.“

„Minulý rok jsem absolvoval část sezóny F1, což bylo velmi úspěšné,“ řekl Rossi, který v závěru sezóny nastoupil do pěti závodů F1, kromě toho závodil v šampionátu GP2.

„Když jsem pro rok 2016 nedostal místo závodního jezdce, dostal jsem se na své cestě na rozcestí, tohle riziko už znovu nemohu podstoupit. Většinu své kariéry jsem věnoval F1 a rád bych tam pokračoval, jak ale říkám celý tento rok, smlouva v F1 musí být správná.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud