Pravidla pro rok 2021 by měla smazat propast mezi nejlepšími týmy a ostatními

Pravidla pro rok 2021 by měla smazat propast mezi nejlepšími týmy a ostatními

Nová pravidla formule 1, které jsou v plánu pro sezónu 2021, mají za cíl vyrovnat startovní pole a smazat mezeru mezi největšími týmy bojujícími na čele a současným středem pole.

Liberty Media a Mezinárodní automobilová federace (FIA) představily týmům při Velké ceně Bahrajnu návrh pravidel, která počítají mimo jiné s rozpočtovým stropem.

Od roku 2013 nevyhrál žádný jiný tým než Mercedes, Ferrari a Red Bull. Čtvrtý nejlepší tým posledních dvou let Force India přitom nedokázal ani v jednom závodě dojet na stupních vítězů.

Výkonný ředitel týmu Force India Otmar Szafnauer Autosportu řekl, že nová pravidla by měla zrušit dvě úrovně startovního pole formule 1, které rozdělují přední týmy plus McLaren a Renault od těch ostatních, tedy Williamsu, Toro Rosso, Sauberu, Haasu a Force Indie.

„Tyto dvě úrovně jsou definovány rozpočtem,“ řekl Szafnauer. „To, co nás omezuje, je rozpočet, musíme totiž udělat spoustu experimentů, abychom vytvořili to, co je optimální.

Pokud nemáte rozpočet, abyste to vyráběli okamžitě, tak na trati ztrácíte, dokud nedosáhnete zlepšení. Pokud máte peníze, tak budete mít díly zítra. Buď budete mít větší dodavatelskou základnu, nebo si koupíte stroj, kterým si to sami vyrobíte. Jakmile bude zaveden rozpočtový strop a my všichni budeme investovat stejně, všechny tyto věci zmizí. To by mělo pole vyrovnat.“

Šéf Mercedesu Toto Wolff se nechal slyšet, že navrhovaný strop ve výši 150 milionů dolarů není pro největší týmy F1 reálný, když Mercedes a Ferrari v roce 2017 investovaly více než dvojnásobek této částky.

S tím nesouhlasí Szafnauer, který připomíná, že v minulém roce Force India dokázala získat čtvrté místo v Poháru konstruktérů s nejnižším rozpočtem ze všech týmů, který byl něco málo přes 100 milionů dolarů.

„Číslo, s kterým přišli, je smysluplné,“ řekl. „V posledních dvou letech jsme byli čtvrtým nejlepší tým a investovali jsme mnohem méně, než jaký je cíl. Musíte najít kompromis. Možná, že ten správný kompromis je, že všichni jsou stejně šťastní nebo stejně nešťastní. Pro nás by v ideálním případě měl být cíl nižší, ale to by nebylo spravedlivé k někomu jinému.“

F1 stanovila květen letošního roku jako termín pro rozhodnutí o pravidlech týkajících se motorů od roku 2021. O dalších záležitostech, mezi kterými je i rozpočtový strop, se však bude jednat i nadále.

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud