Pirelli připravilo odolnější pneumatiky, ale týmy je asi odmítnou

Pirelli připravilo odolnější pneumatiky, ale týmy je asi odmítnou

Pirelli připravilo odolnější pneumatiky. Podle některých týmů ale výrobce pneumatik neodvedl tak dobrou práci, o jaké mluví.

Ve Spa dostali jezdci navíc dvě sady speciálních pneumatik. Jednalo se o měkkou směs ale pneumatiky byly upraveny tak, aby byly odolnější vůči poškození vnějšími vlivy – obrubníky, úlomky na trati. Je logické, že týmy by podobnou změnu přivítaly – vzpomeňme třeba na defekt, který potkal Vettela na rovince během GP Rakouska.

Problém je v provedení. Pirelli plánuje, že pneumatiky budou stejným způsobem testovány také v Monze a od Malajsie by byly nasazeny do „ostrého provozu“. Výrobce pneumatik prohlašuje, že chce být transparentní a že úprava nepřinese žádnou změnu z hlediska výkonu, což si jezdci a týmy mohli a mohou ověřit.

Podobnou změnu by museli schválit všichni. Podle Motorsport.com ale už dva týmy daly negativní stanovisko.

Je to krok zpět, říká jeden z týmů

Jeden z technických šéfů řekl, že na prototypech odjeli 150 km a srovnávali je se „starší“ verzí měkkých pneumatik. Výsledek? „Náš závěr je od obou jezdců stejný. Zjistili jsme, že by to byl krok zpět z hlediska výkonu, což je to, co nás zajímá. V podstatě to byla pneumatika, která měla blíže k střední směsi než k měkké, jak to popsali jezdci a časy to také naznačily. Nebyla by to drobná změna.“

Situace je o to horší, že týmy již mají vybrané sady pro následující závody.

Pirelli by mohlo změnu prosadit i proti vůli týmů a to přes FIA z důvodů bezpečnosti. Snížení pravděpodobnosti defektu se samozřejmě bezpečnosti týká, ale je otázkou, co by na tento způsob zavedení změny řekly týmy.

Foto: Pirelli

Doporučujeme

Články odjinud