Od větru k jedničkám a nulám, navrhuje Force India

Od větru k jedničkám a nulám, navrhuje Force India

Aerodynamická oddělení týmů formule 1 mají dva mocné nástroje. Dominantnější roli nyní hraje aerodynamický tunel, ale Force India to chce nenásilnou formou změnit.

Při vývoji aerodynamiky se mimo závodní trať využívají dva klíčové nástroje: počítačové simulace proudění kapalin (CFD) a aerodynamické tunely.

Využívání obou velmi nákladných nástrojů je omezeno Sportovními pravidly – potažmo jejich přílohou.

V historii formule 1 nalezneme snahy a návrhy se postupně aerodynamických tunelů zbavit a nahradit je výhradně CFD. Hlavním důvodem je samozřejmě úspora nákladů.

Průkopníkem v této oblasti je nepochybně Nick Wirth, který se pokoušel v roce 2010, co by technický šéf Virginu, postavit vůz výhradně pomoci CFD.

V té době se to neukázalo jako zcela dobrý nápad, ale je to už 6 let a vývoj CFD a výpočetní techniky obecně od té doby hodně pokročil.

Force India nyní připravila návrh, který projedná Strategická skupina. Podle týmu jsou nyní pravidla až příliš orientována na aerodynamické tunely.

Force India chce změnu a možnost využívat více CFD. Výhodné by to mohlo být pro týmy jako je právě Force India, Manor nebo Haas, které nemají vlastní aerodynamické tunely a musí si je pronajímat. Force India tunel měla, ale nyní pracuje v tom od Toyoty v Kolíně nad Rýnem s 60 % modelem vozu.

Chtít „násilně“ přehodit těžiště k CFD by Force Indii rozhodně neprošlo. Tým to proto zkouší jinak a chce dva paralelní systémy – kdo bude chtít využívat více CFD, měl by možnost. Kdo to chtít nebude, nemusí a může zůstat u současného systému.

„Je to na základě toho, že nyní můžeme předpokládat, že CFD časem nahradí aerodynamické tunely a chceme, aby se to usnadnilo, efektivně,“ řekl Bob Fernley pro Motorsport.com.

„Není to jakýmkoliv způsobem povinné. Je to jen proto, aby byla další varianta vývoje aerodynamiky. Ne všichni chtějí jít touto cestou. Pokud máte aerodynamický tunel, budete chtít zůstat v aerodynamických tunelech.“

Force India odhaduje, že by v jejím případě byly úspory v řádu milionů dolarů.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud