Ochranný oblouk Red Bullu údajně neprošel testy FIA

Ochranný oblouk Red Bullu údajně neprošel testy FIA

Nad ochranným obloukem stále visí otazníky. Jedno je ovšem jisté. Řešení Red Bullu příští rok neuvidíme.

V příštím roce by měl být zaveden ochranný oblouk a to v podobě tzv. svatozáře, kterou před sezónou testovalo Ferrari. Půjde ale o upravenou verzi. Na nějaké formě ochranný pracují také v IndyCar.

Existují ale názory, že by se na ochranném oblouku mělo i nadále pracovat a jeho zavedení odložit na rok 2018. Problémem svatozáře je mimo jiné v tom, že existuje velká šance, že jezdce neochrání před menšími letícími předměty.

Ochrana proti letící pneumatice – jednomu z největších strašáků bezpečnosti v motorsportu, mimochodem dává stále menší smysl. Kola jsou totiž jištěna lanky a v tomto směru se pravidla dokonce zpřísňují. Velmi dobře to konec konců bylo vidět na nehodě Alonsa v Austrálii.

Jedno je ale již dnes jisté. Baldachýn od Red Bullu příští rok neuvidíme. Podle dřívějších informací ho FIA a týmy nepovažují za dostatečně prověřený. Vypadá to ale, že problém nebude jen v čelním „skle“ a jeho efektech při dešti a odrazech.

Podle Autosportu řešení Red Bullu neprošlo testy FIA. Problém je v malém množství prostoru okolo hlavy jezdce. Helma by se při nehodě mohla dotknout části oblouku a tím by se ještě zvýšilo přetížení, jemuž je jezdec vystaven.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud