Obchází ho smrt, on přesto drtí soupeře – létající Monačan Charles Leclerc

Obchází ho smrt, on přesto drtí soupeře – létající Monačan Charles Leclerc

Je mladý Monačan budoucí hvězdou formule 1? Uvidíme ho v F1 už v příštím roce?

Když přišel v roce 2015 do evropské formule 3, trvala mu aklimatizace pouhý jeden závod. V tom druhém v Silverstonu skončil druhý a ten třetí vyhrál. Nakonec skončil v celkovém pořadí na čtvrtém místě. Nestačil jen na jezdce, kteří byli v F3 už pár sezón.

Charles Leclerc je považován za budoucí velkou hvězdu formule 1. Historie ale pamatuje spoustu jezdců, kteří v juniorských sériích zářili, ale v F1 se jim příliš nedařilo nebo se do královny motorsportu ani nedostali. Dřívější člen Jezdecké akademie Ferrari Raffaele Marciello byl v F3 velmi dominantní a kde je mu dnes konec... 

Leclerc má ale dobře našlápnuto. Jeho spanilá jízda pokračuje. V roce 2016 se podíval do GP3. Hned první závod vyhrál a nakonec se stal šampionem.

V roce 2017 se přemístil do GP2, která se mezitím přejmenovala na F2. Leclerc se stal jezdcem týmu Prema Racing. Za týmového kolegu má Fuoca. Oba mladíci jsou podporováni Ferrari. Atraktivní „rudý“ souboj se ale nekoná. Zatímco Fuoco byl nejlépe třetí, Leclerc si jede v F2 vlastní ligu.

Monačan vyhrál zatím všech šest letošních kvalifikací, čímž vyrovnal rekord Stoffela Vandoorna z let 2014 a 2015. 

Hned první víkend v Bahrajnu Leclerc totálně ovládl. V prvním závodě skončil třetí, sprint vyhrál. Poté přidal výhru a čtvrté místo ve Španělsku. V Monaku závody nedokončil, v Baku ale opět vyhrál a byl druhý. V Bahrajnu přišlo vítězství a nezaviněná kolize. 

Speciální pomoc z nebes?

V soukromém životě je to ale horší. Před dvěma lety zemřel Jules Bianchi, který byl od dětství jeho velkým kamarádem. Leclerc je z Monaka (i když podle svých slov ne z bohaté rodiny) a Bianchi z nedaleké Nice. Leclerc začínal na motokárové dráze, kterou provozoval Bianchiho otec. 

2 years. We miss you and we'll never forgot you ! #JB17

Příspěvek sdílený Charles Leclerc (@charles_leclerc7),

Leclercův otec, který kdysi sám závodil v F3, byl pro Charlese v jeho počátcích velkou oporou. Další cestu motorsportem ale bude muset jít bez něj. Před víkendem v Baku Leclercův otec zemřel. V nebi tak má už dva anděly strážné. 

A že má snad opravdu pomoc z nebes, to Leclerc prokázal v Silverstonu. V závodě mu hořely brzdy, kouřilo se z motoru a upadlo mu zrcátko. Vyhrál.

YESSSSSSS!!!!!!!! Victory in Race 1 !!! And this one is again dedicated to you !!! ❤❤❤ #Papa 👼❤

Příspěvek sdílený Charles Leclerc (@charles_leclerc7),

První zkušenosti s F1

V roce 2016 si Leclerc vyzkoušel i vůz formule 1. Ve Fioranu se svezl v rudém monopostu z roku 2014 a zúčastnil se čtyř tréninků z Haasem. Vidět jsme ho mohli i v testech.

Další šanci dostane v Maďarsku. V jednom ze dvou dnů usedne do letošního vozu Ferrari. 

Kam dál?

Leclerc nejspíše letos vyhraje F2, což znamená, že ze série bude muset odejít. Kam zamíří? Logicky by rád do F1, ale je otázkou, zda a kam ho dokáže Ferrari umístit. Pokud Sauber přejde na pohonné jednotky Honda (nebo jiné), tak tato možnost padne i teoreticky. Druhou možností by byl Haas. Tam by ale měl přednost Giovinazzi a navíc Haas už oznámil, že si chce oba jezdce ponechat také v příštím roce.   

A lap around Adria 📽

Příspěvek sdílený Charles Leclerc (@charles_leclerc7),

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud