Mečbol číslo 1: Rosberg bude v Mexiku mistrem světa, když...

Mečbol číslo 1: Rosberg bude v Mexiku mistrem světa, když...

Nico Rosberg se může stát v Mexiku 33. mistrem světa formule 1. První mečbol ale ještě zdaleka nemá ve svých rukou.

Existují dva scénáře, při kterých se Rosberg může stát mistrem světa už v Mexiku.

Rosberg vyhraje, Hamilton nebude bodovat

Rosberg má na Hamiltona náskok 26 bodů. Pokud by v Mexiku vyhrál a Hamilton nezískal žádný bod, bude mistrem světa. Měl by náskok 51 bodů a v dalších dvou závodech (Brazílie, Abú Dhabí) lze samozřejmě získat už jen 50 bodů.

Rosberg vyhraje, Hamilton skončí 10.

Tohle asi není úplně pravděpodobný scénář. Hamilton letos téměř ve všech závodech skončil na pódiu nebo nedokončil. Jen v Číně skončil sedmý.

Pokud by se tento scénář přesto naplnil, měl by Rosberg náskok 50 bodů. Pokud by v dalších dvou závodech Rosberg nebodoval a Hamilton oba dva závody vyhrál, budou mít na konci oba stejný počet bodů. Něco podobného se v historii F1 nikdy nestalo, nejtěsnější rozdíl byl 0,5 bodu v roce 1984.

Co by se dělo v takovém případě? Pravidla jsou jednoduchá. Titul získá jezdec s vyšším počtem vítězství. Pokud by to nestačilo, tak s vyšším počtem druhých míst apod. V případě tohoto scénáře by měl Rosberg 10 vítězství (ve scénáři počítáme s vítězstvím v Mexiku) a Hamilton 9.

Možné pokračování souboje

Pokud Rosberg v Mexiku vyhraje a Hamilton skončil druhý, tak by se náskok opět vrátil k 33 bodům. O dva týdny později v Brazílii by Rosbergovi stačilo k titulu druhé místo.

Pokud naopak vyhraje Hamilton a Rosberg skončí druhý, náskok se sníží na 19 bodů. V Brazílii by to tak Rosberg neměl ve svých rukou. Musel by vyhrát nebo doufat v horší výsledek Hamiltona. 

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud