Loňské výsledky mi pro sezónu 2018 nepomohou, říká Sainz

Loňské výsledky mi pro sezónu 2018 nepomohou, říká Sainz

Carlos Sainz Jr. si nemyslí, že by jeho dobré výkony v některých závodech loňské sezóny formule 1 hrály roli v rozhodování o jeho angažmá v roce 2018. Důležitější podle něj budou letošní výsledky.

Španěl v loňské sezóně nasbíral dohromady 46 bodů, když celkem třikrát dojel v závodě na šesté pozici. Zájem o něj měl Renault, ovšem Toro Rosso si jej podrželo pro další sezónu.

Na konci sezóny 2017 však končí smlouva několika jezdcům v předních týmech. Jen na jeden rok podepsal Mercedes náhradníka za Nika Rosberga Valtteriho Bottase, po této sezóně pak bude volné místo také u Ferrari a McLarenu.

Sainz Jr. připouští, že bude znovu muset podávat velmi dobré výkony, na možnost přesunout se pro rok 2018 do jednoho z předních týmů však nemyslí.

„Je to něco, o čem jsem přemýšlel loni v listopadu, analyzoval jsem to a dělal jsem si obrázek,“ řekl ohledně několika míst, která se uvolní po letošní sezóně.

„Jakmile ale začne sezóna, tak jediná věc, která vám pomůže být na konci roku 2017 v dobré pozici, je tlačit na pilu! Jste jen tak dobrý jako váš poslední závod a nikdo si nebude pamatovat, čeho jste dosáhli v roce 2016.“

„Když smlouva přijde na konci roku 2017, nebude to díky mým výkonům v roce 2016. Přísahám, že jsem o konci sezóny 2017 ještě nepřemýšlel. Tato sezóna je velmi důležitá, bylo by ale hloupé přemýšlet nad jejím koncem ještě předtím, než vůbec začne. Nebo nad tím, jak bych se postavil k Red Bullu, pokud by přišlo Ferrari, Renault nebo Mercedes! To se ale nestane, pokud v letošní sezóně nedosáhnu výsledků.“

Pro Toro Rosso, které v loňské sezóně obsadilo v Poháru konstruktérů sedmou pozici, je dlouhodobým cílem dostat se mezi pět nejlepších v konečném hodnocení. Sainz Jr. věří, že letos mu k tomu pomohou také aktuální pohonné jednotky Renault.

„Každý rok chceme v šampionátu obsadit pátou pozici,“ řekl. „Letos je tu velká, nebo tedy větší, šance, protože už nebudeme mít nevýhodu v (rok starých) pohonných jednotkách (Ferrari), jako v loňské sezóně.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud