Liberty Media chce údajně zavést rozpočtový strop

Liberty Media chce údajně zavést rozpočtový strop

Nový vlastník formule 1, skupina Liberty Media, údajně zvažuje zavedení rozpočtového stropu pro týmy.

Americká společnost nedávno oznámila, že dosáhla dohody s investory třetích stran, kteří zajistí finanční pomoc k dokončení akvizice mezi současným držitelem práv (CVC) a Liberty Media.

Podle zpráv, které přinesl britský The Telegraph, je v plánech Liberty Media také rozpočtový strop pro týmy formule 1. V současném modelu přitom tovární týmy s většími rozpočty výrazně převyšují menší týmy.

Nejmenovaný člen, který je obeznámen s plánem Liberty Media, pro The Telegraph řekl: „Nemá smysl, aby týmy utrácely 400 milionů dolarů. Peníze nedělají nic dobrého pro fanoušky.“

„Není to logické a vytváří to dvě úrovně z pohledu toho, co utrácejí týmy. I slabší by měli mít příležitost vyhrát. Největší věcí, kterou musíme změnit, je kultura. V tuto chvíli nikdo nikomu nevěří.“

V uplynulých letech byly plány na řadu opatření limitujících rozpočet ve formuli 1. Plán z roku 2009 počítal se zavedením limitu 40 milionů liber, na což Ferrari a Red Bull reagovali tím, že hrozili odchodem z F1.

Nedávný návrh rozpočtového stropu ve výši 12 milionů dolarů na sezónu pro zákaznické týmy byl smeten ze stolu poté, co jej vetovalo Ferrari.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud