Jmenováním Binotta šéfem týmu dělá Ferrari chybu, myslí si Anderson

Jmenováním Binotta šéfem týmu dělá Ferrari chybu, myslí si Anderson

Bývalý technický ředitel týmu Jordan ve formuli 1 Gary Anderson se domnívá, že rozhodnutí Ferrari jmenovat do pozice šéfa týmu Mattiu Binotta je chybné.

Binotto je vnímán jako klíčová postava technického oddělení italské stáje. V Maranellu začínal jako motorový inženýr, než v roce 2015 stanul v čele oddělení vývoje pohonných jednotek.

Prezident Ferrari Sergio Marchionne jej v roce 2016 jmenoval technickým ředitelem stáje. V posledních dvou ročnících bylo Ferrari s Binottem coby technickým ředitelem hlavním rivalem Mercedesu v boji o titul, ovšem týmové a jezdecké chyby ve druhé polovině sezóny tým vždy připravily o titul.

Během loňského roku vyšlo najevo, že vztah uvnitř týmu mezi Binottem a šéfem týmu Mauriziem Arrivabenem je napjatý. Celá situace vyústila až v Arrivabeneho odvolání.

Anderson se však domnívá, že Binotto není tím správným člověkem do manažerské pozice v čele italské stáje.

„Binotto je velmi dobrý jako technický ředitel. Musíte mu umožnit být technickým ředitelem,“ řekl Anderson na akci Autosport International.

„To je práce na plný úvazek, sedm dní v týdnu. Není to na částečný úvazek. Jistě to zhorší jejich technické úsilí. Myslím, že je to chybné rozhodnutí. Měli přivést někoho jiného. Opravdu nechápu, proč byste brali svého nejlepšího technického člověka a posadili ho do manažerské a politické pozice, která není jeho silnou stránkou. Proč byste to dělali?“ zamýšlí se Anderson. 

Britský inženýr se také obává toho, že další neúspěch Ferrari by mohl připravit o místo také Binotta.

„Co se stane na konci roku 2019, pokud Red Bull vstoupí mezi ně a Ferrari bude najednou třetí nebo čtvrté v šampionátu? Může k tomu dojít. Pak padne jeho hlava. Mohou takto přijít o velmi dobrého člověka jen proto, že jej dosadili do pozice, na které by neměl být.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud