Jezdecké sestavy pro příští rok dostávají konkrétnější obrysy

Jezdecké sestavy pro příští rok dostávají konkrétnější obrysy

Po víkendu v Monze víme zase o něco více, pokud jde o složení jezdeckých sestav v roce 2017.

Mercedes, Ferrari, Red Bull jsou týmy, u kterých již delší dobu známe jezdecké sestavy pro příští rok. Během víkendu v Monze se nám vyřešila také tajenka u McLarenu. Vedle Fernanda Alonsa bude jezdit Stoffel Vandoorne.

Felipe Massa oznámil odchod z F1, Jenson Button si oficiálně bere rok volna.

Jak vypadá situace u ostatních týmů?

Force India před časem potvrdila nezměněnou jezdeckou sestavu. Sergio Pérez ale před letní přestávkou řekl, že ještě neví, jaká bude jeho budoucnost. V Monze Force India prohlašovala, že neexistují žádné pochybnosti o tom, že Mexičan zůstane a také Pérez řekl, že odchod je velmi nepravděpodobný. Oficiálního potvrzení bychom se měli dočkat do nebo během GP Singapuru.

Williams sice Bottase nepotvrdil, ale předpokládá se, že zůstane. Kdo vedle něj? Button to nebude. V souvislosti s týmem z Grove padla varianta „Brazilec za Brazilce“ a tedy možné angažmá Nasra.

Novou spekulací je ale příchod mladého Kanaďana Lance Strolla (*1998), který má podporu svého zámožného otce. Lawrence Stroll vydělal peníze v oděvním průmyslu. Před dvěma lety touto dobou spekulovalo o tom, že koupí Sauber nebo Marussii. Lance Stroll prošel akademií Ferrari ale nyní působí právě u Williamsu.

Lance Stroll má zatím nedodělané domácí úkoly a poděkovat za to může Verstappenovi. Po jeho příchodu do F1 vznikl „lex Verstappen". Byly zpřísněny podmínky pro udělení superlicence. Kromě věku 18 let apod. je potřeba nasbírat v průběhu posledních tří let celkem 40 bodů. Body se udělají za konečné pořadí v téměř dvou desítkách šampionátů – nejen juniorské série ale třeba také IndyCar, DTM nebo formule E.

Počet bodů je různý pro jednotlivé šampionáty. Vítěz GP3 potřebuje k superlicenci ještě 10 bodů, naopak druhý v GP2 získá rovnou 40 bodů stejně jako šampion.

Jak je na tom mladý Kanaďan? Po úspěších v italské F4 (titul) a pátému místu v evropské F3 by měl mít nyní 20 bodů. Stroll momentálně bojuje v evropské F3, kde má na prvním místě 296 bodů. Maximilian Günther má bodů 235 a George Russell 194. Do konce sezóny zbývá devět závodů na třech okruzích (tři závody za víkend) a to na Nürburgringu, v Imole a na Hockenheimringu. Teoreticky stačí Strollovi získat v šampionátu třetí místo.

Renault: Francouzský tým je kapitola sama pro sebe. Ani jeden ze současných jezdců nemá sedačku jistou. Button či Pérez zřejmě k Renaultu nepřijdou. Pravděpodobnou variantou může být setrvání jednoho ze současných jezdců a příchod Estebana Ocona. Samozřejmě v případě, že Renault přesvědčí svými výkony v Manoru. Už méně reálně vypadá nyní příchod Bottase. Určitou šanci by mohl mít ještě Sergej Sirotkin, který je průběžně čtvrtý v GP2 a je vývojovým jezdcem Renaultu. 

Jezdecké sestavy Sauberu a Manoru budou hodně závislé na ostatních přestupech. Lze očekávat, že Wehrlein u Manoru zůstane, pokud se nepodaří Mercedesu ho umístit jinam.

V případě Toro Rosso je situace jasná. Zůstane Kvjat nebo ho nahradí Pierre Gasly.

U Haasu by měl zůstat Grosjean, i když je více než často frustrován chováním vozu amerického týmu. Gutiérrez prohlásil, že zcela určitě bude příští rok na startovním roštu a Haas tím trochu překvapil. 

K Haasu by mohl přijít také jezdec Ferrari Charles Leclerc, ale pokud se tak stane, pak zřejmě až za rok.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud