Horner: Za Pérezovými problémy s pneumatikami jsou drobné detaily | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Horner: Za Pérezovými problémy s pneumatikami jsou drobné detaily

Problémy Sergia Péreze s pneumatikami v letošní sezóně formule 1 hledejme v drobných detailech, které u nových 18palcových pneumatik hrály velkou roli, říká šéf Red Bullu Christian Horner.

Pérez v průběhu celé své kariéry ve F1 platil za jezdce, který dokáže velmi dobře zacházet se svými pneumatikami, ukázal to zejména během svého působení u týmů Sauber a Force India.

Po posledním závodě ročníku 2022 ale Mexičan přiznal, že s novými 18palcovými pneumatikami měl letos větší problémy.

„S těmito pneumatikami jsem letos trochu bojoval, pokud jde o práci s nimi během závodu. Snad to pro příští rok vylepšíme a budeme celkově trochu silnější,“ řekl Pérez.

Problémy s pneumatikami Péreze také stály konečné druhé místo v celkovém hodnocení, když v rozhodujícím závodě v Abú Dhabí musel přejít na strategii dvou zastávek poté, co v úvodu závodu velmi rychle zničil pravou přední pneumatiku.

V souboji o konečné druhé místo se před něj dostal jeho soupeř Charles Leclerc, na což už ve zbytku závodu v Abú Dhabí Pérez nenašel odpověď a dojel třetí v závodě i v šampionátu.

Horner pro Autosport nyní vysvětlil, jak i drobné změny v nastavení vozu měly letos velký vliv na výkon pneumatiky.

„Letos jsme viděli, že rozdíly jsou velmi malé. Stačí jedno kliknutí na předním křídle, nebo ve světlé výšce, nebo trochu jiné vyvážení a může to mít dramatický vliv na životnost vašich pneumatik,“ popsal Horner.

„Myslím, že Checo odjel spoustu závodů, kde s pneumatikami pracoval skvěle. V Abú Dhabí to byl jen první stint, který ovlivnil jeho závod, když se jeho pravá přední pneumatika začala ve srovnání s Charlesovou nebo Maxovou hodně drolit.

„To ho vyřadilo z okna, když musel zajet do boxů. Při dvou zastávkách musel v závodě více útočit.“

Na Maxe Verstappena, který obhájil titul mistra světa, v konečném hodnocení ztratil 149 bodů. Zatímco Nizozemec vyhrál 15 závodů, Pérez triumfoval jen v Monaku a Singapuru.

Doporučujeme

Články odjinud