Formule 1 – nekonečná herní inspirace

Formule 1 – nekonečná herní inspirace

Lidské drama, nejmodernější technologické inovace, vysoké finanční investice, zajímavé sponzorské kontrakty, multimiliardový byznys, to vše se spojuje v napínavém celosvětovém klání, které je každoročně sledováno miliony fanoušků z desítek zemí světa.

Formule 1 si vydobyla místo na výsluní ostře sledovaných sportovních eventů již dávno. Staví na své 65leté historii, a přestože televizní sledovanost F1 zaznamenala pokles, přibývají noví obdivovatelé, jimž k zapálení pro věc stačí estetický a poslechový zážitek a do technických tajů pronikají jen zlehka. Široká konzervativní základna příznivců je F1 oddána a jen pomalu se smiřuje se změnami, které kopírují neúprosný tep doby. Ať už patříte do kterékoli skupiny fandů, ať už sledujete závody z pohodlí domova, či se rádi vydáte užít si čistokrevné závodní stroje naživo, nebude vám chybět obdiv k pilotům a radost ze sledování slavných soupeřů, jejichž rivalita je hlavním kořením popularity této soutěže. Okruhy Formula One přitahují mnohým a není tedy divu, že se tento sport stal inspirací pro celou škálu odvětví a také pro progresivně se rozvíjející prostředí e-Sportů. Samotná plně elektrická Formula E letos představila pro fanoušky e-Sport šampionát pod názvem Race-Off Pro Series. Grand Final tohoto live gaming eventu se odehraje v červenci v Londýně a dva finalisté si rozdělí prize money ve výši 15 tisíc euro.

Automobilové závody již přes tři dekády ovlivňují herní prostředí online i offline a jen Formule 1 byla předlohou velké části videoher. Od klasiky Geoffa Crammonda jako Grand Prix, F1 World Grand Prix či F1 1997, přes oficiálně nelicencovanou Virtua Racing, jednu z nejrychlejších videoher F1 od Domark Software, až po poslední F1 2015 z dílny Codemasters. Celá škála her dosud více, či méně zdařile reprodukovala rychlé a vysoce citlivé závodní vozy Formule 1. Aplikují se nové prezentace a oku lahodivá grafika, která vás vtáhne do jedinečné atmosféry automobilového závodění. To vše, aby byly fanouškům zprostředkovány zážitky profesionálních jezdců v co nejreálnější podobě. Zábavné formule si však užijete i v jednodušší herní formě zdarma bez velkých investic do konzolí a videoher. Stačí vám k tomu internetový prohlížeč a široká nabídka Free2play games či kasinových her. I ty se snaží imitovat adrenalinový zážitek, který nabízí tradiční car racing. Moderní platformy, jako například Stargames, jsou navíc dostupné nejen z osobního počítače, ale i z jakéhokoli mobilního zařízení.

F „jedničkou“ inspirovaný životní styl s bohatou historií podněcuje tvůrce i v době rychlého technologického vývoje a stále má co nabídnout, přestože čelí nemalé kritice. Některými je šampionát považován za příliš politický, jiní v něm vidí ráj rozmazlených zbohatlických dětí či příliš konzervativní sportovní prostředí, které je odsouzeno k úpadku. Nelze však popřít, že se eventy Formule 1 řadí ke grandiózním společenským akcím. Mají vše, co si pod tímto pojmem dokážete představit – jsou zajímavé, nebezpečné, hlučné, barvité a jsou navštěvovány těmi nejbohatšími osobnostmi světa. A to je něco, co vám virtuální prostředí zatím nenabídne. 

Doporučujeme

Články odjinud