FIA vydala nové technické směrnice. Jde opět o pohonné jednotky

FIA vydala nové technické směrnice. Jde opět o pohonné jednotky

Už půl roku se sice nezávodí, ale to FIA nebrání ve vydání technických směrnic.

Mezinárodní automobilová federace dnes vydala nové technické směrnice. Tradičně se jedná o neveřejné dokumenty, takže podrobnosti neznáme, ale podle dostupných informací by se měly týkat spalování oleje a využívání energie z ERSu – tedy dvou tradičně problematických oblastí.

První technická směrnice se má týkat senzoru, který měří distribuci energie získané systémy ERS. Aktualizované senzory mají být od prvního závodu namontovány do vozů Mercedesu, Ferrari a Red Bullu, které skončily na prvních třech místech v Poháru konstruktérů. Následně budou senzory instalovány také do dalších vozů.

Druhá směrnice se má týkat spalování oleje, na které se bude FIA dívat opět přísněji. Směrnice se týká zajištění dodržování limitu spotřeby oleje. Vůz může spotřebovat jen 0,3 litrů za 100 km (v závodě tak celkově necelý litr).

Předpokládá se, že nové směrnice nejsou namířeny proti konkrétnímu týmu, ale je možné, že na nich spolupracovalo Ferrari v rámci neveřejné dohody s FIA, která se týkala vyšetřováni loňské pohonné jednotky.

FIA v březnu uvedla: „FIA a Scuderia Ferrari se dohodly na řadě technických závazků, které zlepší sledování všech pohonných jednotek formule 1 pro nadcházející sezóny šampionátu a pomohou FIA při plnění dalších regulačních povinností ve formuli 1 a při jejích výzkumných činnostech v oblasti emisí uhlíku a udržitelných paliv.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud