FIA odmění slušné jezdce

FIA odmění slušné jezdce

Bodovací systém pro udělení superlicence bude nyní odměňovat i jezdce, kteří na své cestě do formule 1 nebudou mít na svém kontě žádný trestný bod za penalizaci v závodech Mezinárodní automobilové federace (FIA).

Na zasedání Světové rady motorsportu, které se konalo v Itálii, bylo odsouhlaseno, že pilot, který se vyhne penalizacím za nebezpečné nebo nesportovní chování, získá ve své snaze o zisk superlicence dva bonusové body.

FIA zavedla pro mladé závodníky bodovací systém, ve kterém musí nejprve získat za celková umístění v jednotlivých šampionátech celkem 40 bodů za dobu nejméně tří sezón, aby získali superlicenci potřebnou k závodění ve formuli 1.

Jednotlivé šampionáty přitom mají rozdílnou váhu podle své náročnosti a prestiže ve světovém postavení.

Bodovací systém vstoupil v platnost v reakci na angažování v té době teprve 17letého Maxe Verstappena do formule 1 poté, co Nizozemec po odchodu z motokár absolvoval pouze jednu sezónu v Evropské formuli 3, kde se umístil na celkové třetí pozici.

„V šampionátech FIA, kde je zaveden systém penalizací, bude každý pilot, který zvládne absolvovat sezónu bez trestného bodu, odměněn 'Bezpečnostním bonusem' - dvěma body k jeho dosaženým bodům za umístění v šampionátu (podle bodování FIA pro zisk superlicence - pozn. redakce).“

FIA se zároveň rozhodla rozšířit seznam šampionátů, ve kterých se jezdci budou moci "kvalifikovat" do F1, o formuli E a australský seriál cestovních vozů Supercars.

Foto: FIA F3

Doporučujeme

Články odjinud