Do formule 1 chce za dva roky vstoupit nový tým | Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Do formule 1 chce za dva roky vstoupit nový tým

Rok 2021 bude revoluční. Chystají se nová technická, sportovní i finanční pravidla. Rozšíří se také startovní rošt?

Změny pro rok 2021 měly původně přinést vstup nových dodavatelů, jako je Porsche, Aston Martin apod. To se však nakonec nestane. Podle webu RaceFans by však mohl přibýt nový tým. Panthera Team Asia F1 má dočasné sídlo poblíž Silverstonu.

Za vznikem týmu stojí mimo jiné Benjamin Durand, který byl dříve ředitelem SMP Racing (funguje v různých sériích) a BR Engineering. 

Tým už hledá zaměstnance. Některé už najal, ale působí ještě na svých starých místech. Šéfem aerodynamiků má být Tim Milne, který má bohaté zkušenosti – pracoval pro Renault, Hondu, Super Aguri, Toyotu, Caterham a naposledy pro Manor.

Podle RaceFans má tým už předběžné dohody s dodavateli. Chce jít cestou Haasu, což znamená, že bude kupovat tolik komponent, kolik pravidla dovolují. Pomoci může i snaha o větší standardizaci, která má platit od roku 2021.

Panthera zatím nepodal přihlášku. FIA nevypsala výběrové řízení pro rok 2021. Očekává se, že tak učiní až po schválení nových pravidel, což by mělo být do konce října.

Pokusů bylo hodně

Zatím posledním novým týmem ve F1 je Haas. V roce 2010 vstoupily do F1 tři týmy (Lotus Racing, Virgin Racing a HRT), ale žádný z nich už ve formuli 1 nepokračuje.

V posledních letech se objevila řada subjektů, které se do F1 pokoušely dostat. Nikdy se však nejednalo o seriozní projekt v pokročilé fázi. Vzpomeňme například projekt Srba Zorana Stefanovice, který chtěl vybudovat tým v Parmě, čínský tým, americký tým US F1 nebo rumunský Forza Rossa. Dopadne Panthera podobně? Uvidíme.

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Doporučujeme

Články odjinud