Danica Patrick varuje před zanedbáváním zranění hlavy

Danica Patrick varuje před zanedbáváním zranění hlavy

Patrick se nechala slyšet, že sama zažila tucet otřesů mozku a v případě hrozby permanentních zdravotních problémů by raději ukončila kariéru.

Danica Patrick patří k nejpopulárnějším ženám v motorsportu a v současnosti startuje v americké závodní sérii NASCAR. Na okruhu v Daytoně novináři připomněli loňské zdravotní problémy Dala Earnhardta mladšího, který kvůli zdravotním potížím způsobeným otřesem mozku absentoval v celé druhé půlce sezony.

Patrick přiznává, že kdyby se dostala do situace, kdy by po podobném zranění bylo permanentně ohroženo její zdraví, pověsila by volant na hřebík.

„Řekla bych, že to často zametáme pod koberec. Nic nás nebolí a přijde nám, že jsme v pořádku. Ale je to náš život. Kdyby mi někdo řekl, že pokud se znovu vybourám, mohla bych mít vážné problémy, asi bych zvolila konec. A doufám, že to tak mají i ostatní jezdci.

Skončila bych. Miluji to, co dělám, ale miluji i spoustu jiných věcí. A také miluji život. Jsem moc mladá na to, aby bylo po všem. Mám za sebou užitečné zkušenosti.

Utrpěla jsem několik otřesů mozku. Při každé prudší havárii se váš mozek více či méně otřese. Když Earnhardt řekl, že jich prožil 12, uvědomila jsem si, že to mám podobně. Takové věci vás donutí se zamyslet,“ prohlásila americká závodnice.

Za měsíc pětatřicetiletá rodačka z Wisconsinu obdivuje svého soupeře Dala Earnhardta Jr., že se nebojí na nebezpečí spojená s otřesy mozku upozornit:

„Dáváte si pak na sebe větší pozor. Je skvělé, že je tu Dale Jr., který je schopen přiznat, že má zdravotní problém. Ostatním to hodně usnadnil.“

Foto: Profimedia; Getty Images / Christopher Lee, Vladimír Rys

Doporučujeme

Články odjinud