Brown chce návrat McLarenu do Le Mans

Brown chce návrat McLarenu do Le Mans

Nový šéf McLarenu Zak Brown by rád viděl návrat slavné značky do Le Mans. Britský tým se v Le Mans objevil naposledy v roce 1998. O tři roky dříve zde trojice Yannick Dalmas, Masanori Sekiya, JJ Lehto slavila celkové vítězství se speciálem McLaren F1 GTR.

Jedním z důvodů k obnovení účasti McLarenu v Le Mans by podle Browna mohla být příležitost k dobré reprezentaci značky, která by měla následný vliv na prodej osobních vozů.

„Vyhráli jsme v Le Mans a tudíž je tento závod součástí naší historie. K mé práci patří rozhodování o tom, kde bude McLaren závodit. Návrat do Le Mans je něco, nad čím se všichni shodneme a diskutujeme o tom. Osobně bych byl za návrat McLarenu na okruh La Sarthe nesmírně šťastný a nejsem jediný, kdo má podobné myšlenky,“ řekl Zak Brown pro Autosport.

Poslední slovo v záležitosti návratu McLarenu do Le Mans by měl mít šéf operací Mike Flewitt. Podle něj by se opětovný vstup na scénu nejslavnějšího vytrvalostního závodu světa s největší pravděpodobností odehrál v rámci třídy LMGTE – PRO. S návratem do Le Mans by se pochopitelně pojila i účast v seriálu závodů FIA WEC, kde bude mít od letošní sezóny třída LMGTE – PRO status mistrovství světa. Zastoupeny jsou zde značky Ferrari, Porsche, Ford, Aston Martin a od roku 2018 přibude i BMW.

Pokud by však chtěl McLaren znovu dosáhnout celkového vítězství ve slavné čtyřiadvacetihodinovce, musel by postavit prototyp třídy LMP 1. Na otázku, zda-li o něčem podobném McLaren uvažuje, odpovídá Flewitt slovy „nikdy neříkej nikdy“.

V případě, že by se McLaren skutečně rozhodl pro opětovný vstup na scénu Le Mans s vozem GTE, bylo by podle Browna nutné rozhodnout, kdo se ujme vývoje nového speciálu. Nejpravděpodobněji se jeví, že by nový vůz postavila divize britské značky, která má „na svědomí“ současné speciály GT3 a GT4. 

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud