Alonso je mimo top 30, v Indianapolis nemá jistý start

Alonso je mimo top 30, v Indianapolis nemá jistý start

Fernando Alonso má za sebou kvalifikaci na letošní ročník Indy 500, která rozhodně neproběhla podle představ španělského pilota a stáje McLaren. Dvojnásobný mistr světa formule 1 se nedokázal dostat do nejlepší třicítky, která by mu zaručila start v závodě. O dodatečné kvalifikování se do závodu se bude muset Alonso pokusit ještě dnes.

Během kvalifikace na Indy 500 nejsou na trati všechny vozy současně, ale vyjíždějí na trať jeden po druhém. Všichni piloti nejprve absolvují své první pokusy a poté se mohou ve zbývajícím čase pokoušet o vylepšení.

Průběžný zisk pole position si svým prvním pokusem zajistil Spencer Pigot z týmu Eda Carpentera. Mladý Američan s motorem Chevrolet pod kapotou svého monopostu dosáhl během čtyř ostrých kol na nejvyšší průměrnou rychlost 230.083 mil v hodině.

Fernando Alonso během svého prvního pokusu ztrácel a nakonec se ukázalo, že na trati kroužil s pomalým defektem pravé zadní pneumatiky.

„Tím největším problémem byl defekt pravé zadní pneumatiky, ztratili jsme hodně tlaku. S nastavením problém nebyl,“ řekl po Alonsově prvním pokusu reportérce americké stanice NBC šéf McLarenu Zak Brown. To ale zjevně nebyla pravda, Alonsův McLaren na trati ztrácel i během druhého, třetího a čtvrtého pokusu. Španěl se s vozem viditelně hodně pral a McLaren se navíc musel potýkat s přehříváním motoru.

Proti McLarenu a Alonsovi stály i přírodní podmínky, na ovále v Indianapolis totiž začaly stoupat teploty, které nepřejí rychlejším časům.

Nakonec se Fernando Alonso dokázal svým pátým pokusem dostat na devětadvacáté místo, které by mu zaručovalo start v závodě. Následná zlepšení JR Hildebranda a Grahama Rahala však „vystrčila“ Alonsa až na jednatřicátou pozici. Španělský pilot se tak dnes bude muset v „baráži“ utkat s pěticí dalších pilotů o postup do poslední řady na startu, kde stojí piloti od jednatřicátého po třiatřicáté místo. Zbývající tři jezdci se do závodu nekvalifikují a start jim bude odepřen.

Hrozbou pro dnešní den však bude déšť, který by mohl zrušit jak „rozstřel“ nejlepší devítky o pole position, tak „baráž“ nejhorší šestice o poslední řadu na startu. V takovém případě by Fernando Alonso přišel o možnost startu v letošním ročníku závodu 500 mil Indianapolis.

Spolu s Alonsem bude o postup do závodu bojovat například Kanaďan James Hinchcliffe, který dnes tvrdě havaroval a s náhradním šasi nedokázal být patřičně rychlý.

Foto: IndyCar

Doporučujeme

Články odjinud